Gyógynövényes kivonatok készítése
Többféle kivonási technika létezik;
azt, hogy melyiket válasszuk elsőként az határozza meg, hogy mihez
szeretnénk majd felhasználni. Másodszor pedig maga a növény, annak
tulajdonságai, hogy a hatóanyagai miben oldódnak jobban.
Persze ez megfordítható, hogy előtérbe helyezzük miben oldódik az adott
növény drogja a legjobban és alkalmazkodunk hozzá, hogy mit készíthetünk
belőle. Azért mégis életszerűbbnek tartom, hogy van egy elképzelésünk,
hogy mit szeretnénk és ahhoz fogjuk elkészíteni a kívánt kivonatot.
Szerencsére a legtöbb növény több lehetőséget is rejt magában! Sőt, én abban hiszek, hogy úgy lehet a legerősebb, leghatásosabb krémet létrehozni, ha például diólevélből (vagy levendulából vagy akár egy keverékből) többféle kivonatot is készítünk; tinktúrát, olajat, főzetet - stb - és ezeket keverjük össze egy krémmé. Booom.
Készíthetünk:
- TINKTÚRÁT: ideális esetben legalább 50-60%os jóminőségű borpárlattal vagy házipálinkával készül, kezdésnek akármilyen semleges alkoholos itallal amit otthon találsz pl. rum vagy vodka, én utolsóként ajánlom a patikai tisztasgú alkoholt, mert sok esetben vegyileg állítják elő - előnye viszont, hogy teljesen semleges az illata.
Ezekben áztatjuk a növényrészeket, majd szűrve tároljuk. Külsőleges felhasználásakor ügyeljünk arra, hogy az adott termékben ne haladja meg a 20%-ot, különben szárító hatású lesz az alkohol miatt. (Ezt olykor felül írhatja a probléma súlyosága). Ez lehet gyógykrém, bedörzsöléshez, masszázshoz. Jóval hatékonyabbnak találom ezeket, mint a mezei alkoholos bedörzsöléseket, mint tudjuk az alkohol könnyen párolog, vivőanyag segítségével hamarabb kifejtik a hatásukat.
Használhatjuk még arctonikokba, fogkrémekbe, hajápolási szerekbe és testápolókba is csepegtethetjük; néhány százalékban használjuk.
Előnye, hogy hosszas ideig eltartható; mondhatni örökre. Nem romlandó, az alkohollal együtt viszont a hatóanyagok szüknek, bizony még zárt kupakon keresztül is. Lehetőség szerint használjunk barna üvegeket a tárolás során vagy maximálisan fénytől védett helyen tartsuk.
- MACERÁTUM: Valamilyen általunk kedvelt, hidegen sajtolt növényi olajban készül. Én előszeretettel használok hidegen sajtolt napraforgó olajat - mert beszerezhető határon belül, esetleg határon túlról - nem utazik több ezer kilómétert. A szőlőmagolaajat kifejezetten kedvelem a semleges illata miatt, leginkább parfümkészítéshez, valamint a kissé ragacsos ricinusolajat. Nyári időszakban, a nap melegében, konkrétan tűző napon fürdetjük a növényi részeket minimum egy holdhónapon át - gondosan tisztára mosott és szárított üvegben. Érdemes erre a célra, egy magas E-vitamin tartalmú, nehezen avasodó olajat választanunk, nagyban befolyásolja ezeknek a macerátumoknak az eltarthatóságát maga az olaj szavatossága. Például a kukoricacsíra olaj pár hónapon belül, nagyon gyorsan avasodik, nem ajánlom. Télen pedig ennek az alternatívájaként a kályha tetején vagy ablakában tudjuk melegen tartani és macerálni az olajban a növényeket ... azoknak akik fával fűtenek, sokkal jobb dolguk van ilyen szempontból, mert egyszerűen a kályha tetején tartják, pár naponta megforgatják, persze figyelni kell, hogy ne legyen túl magas hőmérsékleten. A tűz egyébként is egy nagyon pozitív, tisztító hatású , erőteljes elem, tökéletesen ki tudja váltani a napot az én véleményem szerint. ;) (radiátoron soha nem próbáltam) + még opció vízgőz fürdőben, ha nincs más. A lényeg az hogy melegen tartjuk, lehetőleg folyamatosan a macerátumot és időről időre megforgatjuk, óvatosan megrázzuk, ügyelve a gondolatainkra. Mert az is mind belekerül.
Használhatjuk masszázsoljnak, fürdőolajnak, testápoló szérumnak, krémekbe és megannyi lehetőséget rejt. *Ha szappanokhoz készítjük, abban az esetben nem kell ragaszkodnunk a hidegen sajtolt olajokhoz. Lejárata, eltarthatóságga nagyban függ attól, hogy mennyire ügyelsz a különböző eszközök használtatánál a tisztaságra és hogy milyen olajat használsz. Ideális esetben akár egy év is lehet.
- Virágvíz és illóolaj készítéséhez speciális lepárlóra, desztillációs eszközre van szükség, az otthon vízbe meg holdfénynél áztatott virágszirmok is nagyon kedves, szép és energetikailag valóban működtethető eljárások, de ne tévesszük össze a virágvízzel. A virágvíz és az illóolaj egy tartós, vízes növényi kivonat ami sok-sok évig eláll. Míg az áztatmányok nagyon hamar megbuggyannak.
- PRÉS-LEVEK: Présgéppel kinyert növényi nedvek, melyek a növény minden tulajdonságát, hatóanyagát magukban hordozzák. Hátránya, hogy határozottan romlékony, mindenképpen friss felhasználást vagy tartósítást igényel! Például utólag tehetünk hozzá alkoholt, sót, ecetet vagy betehetjük a fagyasztóba.
A legügyesebb, amikor ezeket a kivonatokat "halmozva" használjuk fel; így a különböző módon kinyert drogok egymást támogatva a lehető legmagasabb szinten érik el a megkívánt hatást.

